30 Nov 2020
trap bekleding met bamboe

De voordelen (en nadelen) van parket.

Wil je parket kopen? Dat is een goed idee, want deze vloerbekleding biedt tal van voordelen. Toch zijn er ook enkele nadelen die je in overweging moet nemen. Wij zetten alle plus- en minpunten op een rijtje.

Wat zijn de voordelen van parket?

De voordelen van een houten vloer zijn:

Warme uitstraling

Hout is een natuurproduct. Het heeft een bijzonder warme uitstraling. Door parket in een kamer te plaatsen oogt die meteen veel knusser en gezelliger. Net daarom is deze vloerbekleding perfect geschikt voor woonkamers, eetkamers en slaapkamers. Bovendien heeft parket een aangenaam gevoel wanneer je erover loopt.

Meerwaarde voor de woning

Verder is parket een meerwaarde voor de woning. Indien je ooit beslist om je huis of appartement te verkopen zal de aanwezigheid van houten vloeren de verkoopprijs de hoogte in jagen. Potentiële kopers zullen dit zeker appreciëren.

Makkelijk te herstellen

Zitten er na verloop van tijd strepen en krassen in de vloer? Dat is geen enkel probleem. Je kan de toplaag laten afschuren. Na een afwerking met olie of vernis zien de planken er weer als nieuw uit. Dit soort renovaties is een van de belangrijkste voordelen van parket. (Tip: kies voor massief parket, dat kan je vaker afschuren dan samengesteld parket).

Ecologisch

Nog een pluspunt is het ecologische aspect. Parket wordt gemaakt uit hernieuwbare grondstoffen. Het is dus een zeer duurzame oplossing, zeker wanneer je kiest voor FSC parket.

Wat zijn de nadelen van parket?

Tot zover de voordelen van parket. Belangrijk om te weten is dat hout ook een paar nadelen heeft:

Gevoelig voor puntbelasting

Houtsoorten met een lage hardheid zijn gevoelig voor een puntbelasting. Heb je bijvoorbeeld een hele zware barkast die met veel gewicht gevuld is en op smalle pootjes staat, dan kan er na verloop van tijd een afdruk ontstaan.

Kostprijs

Parket is doorgaans duurder dan laminaat of een vinylvloer. Voor bepaalde projecten, zoals de aankleding van een woning die je verhuurt, speelt deze kostprijs misschien een rol.

Plaatsing

De plaatsing van parket is niet zo eenvoudig. Zelfbouw wordt dus afgeraden. Je laat deze klus beter over aan een specialist, zoals Fremozia.


PS: sommige mensen denken dat het onderhoud van parket een nadeel is. Toch is het helemaal niet zo moeilijk om deze vloer mooi te houden. Zeker wanneer je de juiste onderhoudsproducten gebruikt. Contacteer ons voor meer informatie.