26 Oct 2020

Ecologische en duurzame vloeren.

Bij heel wat aankoopbeslissingen speelt het ecologisch karakter een rol. Dat geldt niet alleen voor voeding en reizen, maar ook voor vloeren. Een duurzame vloer is nu eenmaal een interessante investering met een lage milieubelasting.

Wat maakt een vloer ecologisch?

De duurzaamheid van een vloerbekleding hangt af van:

  • De hernieuwbaarheid van de materialen – sommige vloeren worden gemaakt van hernieuwbare bronnen, andere niet.
  • De levensduur – vloeren die lang meegaan, zijn ecologischer.
  • Het productieproces – soms is de productie heel schadelijk voor de omgeving door het gebruik van chemische stoffen.
  • Het transport – vloeren uit Azië of Amerika hebben een grotere CO2-afdruk dan vloeren uit onze regio.
  • Recyclage – kunnen de materialen nadien makkelijk gerecycleerd of hergebruikt worden?

Ja, parket is een ecologische vloer

Parket is bijzonder duurzaam. Het wordt namelijk gemaakt uit natuurlijke, hernieuwbare bronnen. Want van zodra de bomen gekapt zijn, kan men nieuwe aanplanten. Een bijkomend voordeel is dat gedurende hun groei bomen veel CO2 uit de lucht halen. Dat compenseert de CO2 die vrijkomt tijdens de productie. Bovendien komt een groot deel van de grondstoffen – vooral eiken parketuit Europese bossen waardoor de transportafstand heel klein en minder vervuilend is. Verder is er nog het productieproces. De transformatie van bomen in houten planken voor parket is relatief eenvoudig. Er komen geen vervuilende stoffen bij te kijken. Tenslotte is parket ecologisch door de recyclagemogelijkheid. Kortom; alleen maar voordelen!

Duurzaam FSC parket

Wil je parket dat nog duurzamer is? Kies dan voor hout met het FSC-label. Dat komt uit duurzaam beheerde bossen.