28 Nov 2023

Parket reinigen.

Hoera, je nieuwe parketvloer is net geplaatst. Om deze in topconditie te houden, is het belangrijk om deze goed te onderhouden.

Parket reinigen is nochtans complexer dan je denkt. Veel mensen maken fouten, waardoor ze – al dan niet blijvende – schade veroorzaken.

Hieronder geven we een paar tips om je parketvloer op een correcte manier te reinigen.

Stofzuigen met parketborstel

Regelmatig stofzuigen is sowieso een goed idee. Gebruik dan wel een parketborstel om krassen te vermijden. Maak deze borstel tijdig schoon en vervang hem wanneer de haren te hard versleten zijn.

Gebruik de juiste schoonmaakproducten

Niet elk schoonmaakproduct is geschikt voor parket. Sommige producten hebben een te hoge pH-waarde, waardoor het hout verkleurt. Bij Fremozia vind je de onderhouds- en afwerkingsproducten van merken zoals Woca, Bona en Devonatural. Die werden speciaal ontwikkeld voor houten vloeren.

Vermijd zeepvlokken

Sommige mensen denken dat ze hun parket best reinigen met zeepvlokken. Dat is fout. Zeepvlokken zijn ontvetters. Ze kunnen het hout uitdrogen, waardoor de kans op barsten en kieren vergroot.

2 Emmers bij veel vuil

Is het parket zeer vuil door bijvoorbeeld een feestje? Dan raden we aan om deze schoon te maken met de 2 emmer methode. Neem 1 emmer met de juiste dosis schoonmaakmiddel en 1 emmer met zuiver water. Maak je dweil nat in de eerste emmer, maak een stukje parket schoon, spoel de dweil uit in de tweede emmer en herhaal het proces. Op deze manier reinig je altijd met een schone dweil. Moest je dat niet doen, dan zou er zand en ander vuil blijven zitten, wat het hout kan beschadigen.

Groot onderhoud

Parket moet je regelmatig intensief reinigen. Voor geoliede parketvloeren gebruik je eerst een intensiefreiniger om alle vuil te verwijderen en breng je daarna bijvoorbeeld de Woca Onderhoudsolie aan. Voor een geverniste vloer gebruik je een product zoals de Woca Master Care Vernispolish.

Wat bij krassen, strepen of andere schade?

Helaas is een gewone reiniging soms onvoldoende. In dat geval kunnen we een diepgaande parketrenovatie uitvoeren. Onze specialisten zullen de houten vloer herstellen en nadien schuren en opnieuw afwerken. Zo ziet alles er weer als nieuw uit. Meer weten? Contacteer ons!