24 Aug 2023

Waterschade aan parket

Water van een kapotte wasmachine of sanitaire leiding kan parket flink beschadigen. Lees wat je in dat geval moet doen en hoe de schade kan hersteld worden.

Oorzaken van waterschade

Waterschade aan een houten vloer kan verschillende oorzaken hebben. Dit gaat van kleine vlekken door een lekkende bloempot tot grotere problemen door een gesprongen leiding of overstroming. Elke oorzaak vraagt een andere oplossing.

Soms is de oorzaak onzichtbaar. Denk bijvoorbeeld aan een kapotte afvoer of gebarsten leiding van de vloerverwarming in de dekvloer. Deze problemen worden pas opgemerkt wanneer het parket gaat kromtrekken of loskomen.

Wat te doen bij waterschade

Hier is een handig stappenplan om te volgen bij waterschade aan parket:

  1. Pak de oorzaak aan. Handel zo snel mogelijk. Stop de bron van het water om verdere schade te voorkomen. Dit kan via het afsluiten van de waterkraan of het dichten van een lek.
  2. Drogen. Gebruik handdoeken om overtollig water dat op de vloer ligt te verwijderen. Open ramen, zet een ventilator aan of plaats een ontvochtiger om het parket te laten drogen.
  3. Inspectie. Nadat de vloer is opgedroogd, inspecteer je het parket op tekenen van schade, zoals kromtrekken, barsten of loskomende planken.
  4. Herstellen. Schade opgemerkt? Contacteer een parketspecialist zoals Fremozia om de houten vloer te herstellen. In sommige gevallen is het beter om de vloer te vervangen.

Verzekering

Wist je al dat waterschade gedekt is in je brandverzekering? Het is een van de basisdekkingen.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen waterschade en overstromingen. Schade door lekkende leidingen of waterinsijpeling zijn gedekt in de waarborg waterschade. Overstromingen vallen onder de waarborg natuurrampen.

In principe zal de verzekeraar steeds de gevolgschade betalen, zoals het herstellen van een houten vloer of het opnieuw schilderen van muren. Lees de voorwaarden na om te ontdekken wat wel en niet gedekt is.

Tip: neem steeds foto’s van de waterschade aan je parket als bewijsmateriaal voor de verzekering.

Parket met waterschade laten herstellen?

Fremozia repareert of vervangt houten vloeren met waterschade. Contacteer ons via de contactpagina en vertel ons meer over uw probleem.