28 Oct 2021

Parket acclimatiseren.

Voordat we effectief het parket kunnen leggen, zijn er een heleboel voorbereidingen nodig. De chape moet bijvoorbeeld droog zijn. Daarnaast moet het parket acclimatiseren. Maar wat is dat nu precies?

Wat is acclimatiseren?

Hout is een natuurproduct dat ‘leeft’. Het zal krimpen of uitzetten onder invloed van temperatuurschommelingen en verschillen in luchtvochtigheid.

Stel dat we een parketvloer installeren in een kamer met een hogere luchtvochtigheid dan het magazijn waarin de planken waren opgeslagen. Na enkele uren zal het hout lichtjes opzwellen. Hierdoor komt het parket omhoog.

Maar ook het omgekeerde effect is mogelijk. Indien de kamer minder vochtig is, zal het hout krimpen. Hierdoor ontstaan er kleine scheurtjes en kieren.

Parket acclimatiseren wil dus zeggen dat we het hout klaarmaken voor de ruimte waarin het geplaatst wordt. Op deze manier wordt het gewoon aan de huidige luchtvochtigheid en temperatuur, waardoor het na de plaatsing niet uitzet of krimpt. De vloer acclimatiseren is dus belangrijk om beschadigingen te voorkomen.

Hoe wordt parket geacclimatiseerd?

Er zijn enkele regels om parket te acclimatiseren:

  • Zorg dat de chape voldoende droog is
  • De ruimte waar het parket geplaatst wordt moet een temperatuur hebben tussen 18 en 20 °C
  • De luchtvochtigheid moet tussen 45 en 60% liggen
  • De pakketten met planken moeten enkele dagen op voorhand in de ruimte opgeslagen worden (in gesloten verpakking)
  • Leg de planken niet in de volle zon of bij een kachel