24 Apr 2018
parket leggen plaatsing door vakmannen

Hoe lang moet chape drogen voor parket?

De dekvloer of chape is een cementlaag die alle leidingen bedekt (elektriciteit, water, ventilatie…) en die als ondergrond dient voor de vloerbekleding. Op een nieuwe chape mag je niet meteen parket leggen. Er is namelijk een droogtijd nodig.

Het is uiterst belangrijk dat die droogtijd gerespecteerd wordt. Bij een te natte dekvloer zal het overtollige vocht proberen te ontsnappen via het parket. Dit zal het hout beschadigen en de lijm aantasten.

Droogtijd chape

Hoe lang chape moet drogen, hangt af van de dikte. Volgende rekenformule geeft een indicatie van de droogtijd:

  • 1 week per centimeter
  • Voor elke centimeter boven de 5 cm reken je 2 weken

Voorbeeld: stel dat je een chapedikte van 9 cm hebt. Dan moeten de eerste 5 cm vijf weken drogen en de overige 4 cm nog eens acht weken. In totaal moet je dus 13 weken wachten voor het leggen van de parket.

Vochtmeting

Parket leggen op natte chape kan voor problemen zorgen. Daarom is het een goed idee om een carbuurmeting uit te voeren. Met een speciaal meettoestel wordt het vochtgehalte van de dekvloer gecontroleerd. Zo bent u 100% zeker dat de chape droog is voor parket en er geen schade ontstaat.

Chape sneller laten drogen

Duurt het te lang voordat de chape droog is? Wil je sneller parket plaatsen? Dan kan een bouwdroger helpen. Die onttrekt het overtollige vocht uit de lucht (ook handig voor de pleisterwerken). Er bestaat ook sneldrogende chape die minder droogtijd vraagt. Voor meer informatie kan je bij jouw chapefirma terecht.