27 Jun 2018

Parket of laminaat?

Dat is een vraag die veel bouwers zich stellen. Want parket en laminaat zijn beide mooie en praktische vloerbekledingen die in verschillende interieurs passen. Toch zijn er enkele verschillen. Zowel parket als laminaat hebben voor- en nadelen. Hieronder maakten we een korte vergelijking.

Parket vs laminaat: duurzaamheid

Wanneer we over duurzaamheid praten, moeten we eerst naar de samenstelling van de planken kijken.

Laminaat heeft vier lagen, waarvan de toplaag bestaat uit gelamineerd papier met een print. Die gedrukte print bepaalt de uitstraling van het laminaat. Een parketvloer bestaat volledig uit hout. Bij massief parket is dat één laag, bij samengesteld parket meerdere lagen.

Qua duurzaamheid heeft parket dus een streepje voor. Indien er na enkele jaren vlekken en krassen in het hout zitten, kan je het parket opschuren en renoveren. Nadien ziet jouw vloer er weer als nieuw uit. Dat is niet mogelijk bij laminaat.

Parket vs laminaat: uitstraling

Hout is een natuurproduct. Dat geeft parketvloeren een warme uitstraling. Parket ziet er niet alleen warm uit, het geeft ook een aangenaam gevoel bij een aanraking. Laminaat voelt soms wat koud aan.

Hoewel parket verkrijgbaar is in verschillende houtsoorten en afwerkingen, biedt laminaat veel meer ontwerpen aan. De toplaag wordt namelijk geprint. In theorie is zelfs een groene of blauwe kleur mogelijk.

Parket vs laminaat: onderhoud

Zowel parket als laminaat vragen een wekelijks onderhoud met een dweil en een aangepast schoonmaakmiddel. Bij een houten vloer is het tevens een goed idee om af en toe een ‘groot onderhoud’ uit te voeren, en het hout te behandelen met vernis, olie of boenwas.

Parket is vlekgevoeliger dan laminaat. Maar een bijkomend voordeel is de mogelijkheid tot een parketrenovatie om vlekken en andere vervuilingen te verwijderen.

Parket vs laminaat: prijs

Laminaat of parket kiezen is soms een kwestie van geld. De kostprijs kan uiteindelijk de doorslag geven.

Omdat wij geen laminaat verkopen, kunnen we helaas geen richtprijs geven voor deze vloerbekleding. Maar je kan bij ons wel terecht voor een parketofferte. Die is gratis en vrijblijvend. Spring eens binnen in onze toonzaal (Rijweg 93 3020 Herent) of maak een afspraak bij jou thuis via het nummer 016/58 38 32.