28 Aug 2018

Plinten voor parketvloeren.

Van zodra het parket geplaatst is, rest er nog één ding: de plinten. Een plint lijkt op het eerst zicht een eenvoudig stukje hout tegen de muur. Toch heeft ze een invloed op de uitstraling van een ruimte. Het belang van plinten mag je dus niet onderschatten.

Waarom moet je plinten plaatsen?

Elke parketvloer heeft plinten nodig. Hout is immers een natuurproduct dat ‘leeft’. Het zal enkele millimeters uitzetten of krimpen naargelang de temperatuur en luchtvochtigheid. Daarom mag een parketvloer nooit de muur raken. Een dunne uitzetstrook zorgt dat het hout wat bewegingsvrijheid heeft. Door middel van een plint wordt deze uitzetvoeg onzichtbaar weggewerkt. Daarnaast zal een plint de overgang tussen vloer en muur zachter maken.

Soorten plinten voor parket

Bij houten vloeren kiest men doorgaans uit twee soorten plinten:

  • Schildersplinten, die in dezelfde kleur als de muur worden geverfd. Hierdoor lijkt de kamer hoger.
  • Plinten in hetzelfde materiaal als het parket. Zo vormen je houten vloer en de plinten één geheel.

Naast de kleuren zijn er nog verschillende ontwerpen. In moderne interieurs zien we vaak houten plinten met recht hoeken terug. In een klassieke of landelijke woonstijl kiest men eerder voor afgeronde hoeken of decoratieve ontwerpen. De hoogte kan ook verschillen. Er zijn dus diverse mogelijkheden. Wij geven graag advies omtrent de keuze van jouw parket plinten.