10 Jan 2023

Is parket leggen moeilijk?

Ja, parket leggen is moeilijk. Het vraagt de nodige vakkennis om een mooi en duurzaam eindresultaat te bereiken. Net daarom kiezen de meeste mensen ervoor om het parket te laten plaatsen door een specialist in plaats van alles zelf te doen.

Wat maakt parket leggen zo moeilijk?

Technische overwegingen

Bij het plaatsen van een houten vloer zijn er allerlei technische overwegingen:

  • Ga je het parket zwevend of verlijmd plaatsen?
  • Zijn de afmetingen van de planken geschikt voor de grootte van de kamers?
  • Wat is de beste legvorm?
  • Wat is de ideale legrichting?
  • Hoe wordt de overgang naar tegels afgewerkt?

Het antwoord op deze vragen bepaalt niet alleen de uitstraling van je houten vloer, maar ook de levensduur en het gebruikscomfort. Wanneer je bijvoorbeeld een verkeerde legmethode gebruikt of te kleine uitzetvoegen hebt, krijg je vroeg of laat te maken met lelijke spleten of planken die omhoog komen. Dit leidt tot dure herstellingen.

Gereedschap

Parket leggen is nog moeilijker wanneer je niet de juiste tools hebt. Professionele parketteurs hebben gespecialiseerd gereedschap om de plaatsing snel en efficiënt te laten verloren. Ze gebruiken bijvoorbeeld schuurmachines en een verstekzaag om plinten op maat te zagen, zodat ze netjes op elkaar aansluiten. Als particulier is het onbegonnen werk (en zeer duur) om al dit gereedschap aan te schaffen.

Voorbereiding en afwerking

De plaatsing is dus niet gemakkelijk. Maar voordat je hiermee kan beginnen, is er nog een hele voorbereiding. De vloerverwarming moet een opstartprocedure doorlopen, de chape moet voldoende droog zijn, het parket moet acclimatiseren… Een foutje is snel gemaakt.

Daarnaast is er nog de afwerking. De houten vloer wordt afgewerkt met olie of vernis. Het is belangrijk om te weten welk product het gewenste eindresultaat oplevert. Dat kan enkel met de nodige ervaring. Ook dit maakt het plaatsen van parketvloeren zo moeilijk.

Kies voor een specialist

Vind je parket leggen te moeilijk? Geen probleem. Doe beroep op de specialisten van Fremozia. Wij plaatsen jouw houten vloeren met veel oog voor detail. Bezoek onze showroom in Herent of contacteer ons voor een vrijblijvende offerte.