25 Oct 2022

Geborsteld parket.

Er zijn verschillende behandelingen om parketplanken de juiste uitstraling te geven. Een van die behandelingen is een borsteling. Een geborstelde vloer heeft een unieke uitstraling boordevol karakter die in zowat elke ruimte past.

Geborstelde houten vloeren

Bij geborsteld parket worden de planken behandeld met een harde staalborstel. De stalen haren verwijderen zachtere vezels uit het hout, wat de nerfstructuur accentueert. Dit proces kan je handmatig uitvoeren, maar meestal wordt een machine hiervoor gebruikt.

Deze behandeling is vooral geschikt voor openporige houtsoorten met een duidelijke nerfstructuur, zoals eik en grenen. Bij andere houtsoorten heeft het borstelen minder effect.

De uitstraling van geborsteld parket

De houttekening in geborstelde parketvloeren is veel duidelijker zichtbaar dan bij onbehandeld parket. Het geef dus meer karakter aan je vloer. En omdat het oppervlak iets ruwer aanvoelt, krijgen de planken een natuurlijke, doorleefde uitstraling. Zelfs bij nieuwe houten vloeren lijkt het alsof ze al decennia lang deel uitmaken van de woning.

Je kan de charmevolle uitstraling van geborstelde vloeren versterken door ze te behandelen met een olie of beits. De kleurpigmenten zullen de houtnerf extra accentueren. Hiermee maak je van de vloer een echte blikvanger.

Let wel op: na een parketrenovatie waarin de vloer geschuurd en opnieuw afgewerkt werd, gaat het borsteleffect deels verloren. Je kan dit oplossen door na het schuren de planken opnieuw te borstelen met een borstelmachine.

Meer weten?

Heb je nog vragen over geborstelde vloeren? Stel ze aan onze parketspecialisten. Stuur een bericht naar info@fremozia.be of bel ons op het nummer 016 58 38 32 tijdens de openingsuren.