09 Feb 2021
krassen parket wegwerken

Krassen op parket verwijderen.

Krassen op parket zijn helaas moeilijk te voorkomen. Vroeg of laat zal er altijd wel eentje verschijnen. Maar gelukkig kan je krassen op je parket wegwerken. Hoe? Dat lees je hier.

Hoe ontstaan krassen?

De meeste krassen ontstaan door zand en steentjes die aan je schoenzolen kleven. Daarom is het een goed idee om je schoenen uit te doen en binnenshuis pantoffels te dragen.

Let ook op wanneer je stoelen, tafels of kasten verschuift. De poten kunnen je houten vloer beschadigen.

Natuurlijk zijn er nog tientallen andere oorzaken van krassen in parket. Denk bijvoorbeeld aan de nagels van huisdieren, het speelgoed van jonge kinderen of een afgeleefde stofzuigborstel.

Krassen verwijderen

Oppervlakkige krassen in een geverniste parketvloer kan je repareren door de oude afwerkingslaag te verwijderen met een intensiefreiniger en nadien een nieuwe laag polish aan te brengen. Bij een geoliede vloer is het gemakkelijker om een kras te herstellen. Schuur de beschadigde plek lichtjes op met fijn schuurpapier en werk af met olie.

Diepe krassen vragen wat meer aandacht. In sommige situaties is het gebruik van houtpasta een mogelijkheid. Op andere momenten is een complete parketrenovatie de beste oplossing. Maak gerust een afspraak om de herstellingen te bespreken.

Krassen op parket vermijden

Tips om je parketvloer krasvrij te houden:

  1. Kleef viltjes onder de poten van stoelen.
  2. Til zware meubels, zoals kasten en sofa’s, op wanneer je ze verplaatst.
  3. Onderhoud de vloer regelmatig met de juiste producten. Dat maakt het parket minder kwetsbaar.
  4. Loop niet van buiten naar binnen met vuile schoenen.