10 Jan 2018

Wat is de beste legrichting voor parket?

Voor de plaatsing van parket moet je eerst beslissen in welke legrichting je de houten planken wil leggen. De richting van het parket bepaalt namelijk de uitstraling van de kamer, en kan een ruimte visueel groter of kleiner maken. Dit geldt trouwens ook voor laminaat en langwerpige tegels.

In welke richting parket leggen?

Gebruik volgende vuistregel om een beslissing te maken:

  • Planken in de lengte maken de kamer langer en smaller.
  • Planken in de breedte maken de ruimte breder en korter.

Heb je een vrij smalle woonkamer? Leg het parket dan in de breedte. Op deze manier worden de muren ‘opengetrokken’. Ze lijken verder van elkaar te staan. Wil je meer diepte in een kamer? Leg de planken dan in de lengte. Zo gaat de focus naar de achterkant van de ruimte.

Andere factoren

Niet alleen de breedte en diepte van een ruimte bepalen de legrichting van parket. Je kan ook met andere factoren rekening houden, zoals de positie van deuren. Planken evenwijdig met de deur ogen minder druk dan planken die loodrecht op de deuropening uitkomen. Sommige mensen kiezen de legrichting aan de hand van de lichtinval. Bij parket dat de lichtinval volgt, zijn de groeven veel minder zichtbaar (vooral bij een v-naad). Zoals alles in je woning, ben je natuurlijk vrij om zelf een keuze te maken die volgens jou het mooist is.

Diagonale legrichting

Wil je iets creatiefs proberen en een kleine kamer groter maken? Kies dan voor een diagonale legrichting. Houten planken in een hoek van 45 graden geven de ruimte een dynamische uitstraling en maken het geheel ruimer – erg handig in bescheiden woningen.

De juiste richting voor jouw vloer

Wie nog twijfelt over de juiste richting voor parket kan steeds beroep doen op onze expertise. Wij komen graag ter plaatse kijken om de juiste legrichting te bepalen. Bel ons even op het nummer 0471 91 62 04 voor een afspraak. Daarnaast ben je ook altijd welkom in onze showroom om je plannen te bespreken.