18 May 2017

Luchtvochtigheid en parket.

Om uw geschuurde parketvloer in topconditie te houden zijn er een aantal maatregelen die u moet nemen. De meeste mensen vergeten dit of hebben er gewoon geen zin in en moeten in afzienbare tijd hun duur betaalde parketvloer weer laten opschuren.

Het belangrijkste voor een parketvloer is de luchtvochtigheid in de ruimte waar deze vloer ligt. De meeste houtsoorten hebben een relatieve luchtvochtigheid nodig tussen de 50 en 60%. Denk aan een hygrometer en een luchtbevochtiger.

Tekenen van een slechte luchtvochtigheid

Te droge binnenlucht kan voor allerlei problemen zorgen. De tekenen hiervan zijn direct zichtbaar.

Kijk bijvoorbeeld naar:

  • Zijn er naden zichtbaar?
  • Staan de delen bol?
  • Zijn er scheuren zichtbaar?
  • Tapijtvloeren: zijn de spijkers zichtbaar en zwart?
  • Zet de parketvloervloer in de zomer uit?
  • Krimpt de parketvloer in de winter?
  • Komen er delen omhoog?

Een echte houten parket vloer kan onder invloed van schommelingen in de luchtvochtigheid en temperatuur gaan werken. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen is het raadzaam de luchtvochtigheid op een stabiel niveau van 50 tot 60% te houden. De luchtvochtigheid is in de zomer vaak hoog maar in de winter zakt deze door het stoken van de verwarming en de vorst. U kunt de luchtvochtigheid controleren door een hygrometer aan te schaffen.