20 Jul 2020

Parket en vloerkoeling.

Iedereen weet dat parket en vloerverwarming perfect samen gaan. Maar hoe zit het met vloerkoeling?

Gekoelde vloeren zien we steeds vaker terug in nieuwbouw woningen. Zeker met de hittegolven die we regelmatig zien de laatste jaren. Het is dan goed om te weten of je effectief een houten vloer kan combineren met een ondergronds koelsysteem.

Actieve en passieve vloerkoeling

Vloerkoeling werkt op dezelfde manier als vloerverwarming. Maar in plaats van warm water gaat er koud water door de leidingen. Het leidingwater hoeft niet ijskoud te zijn. Enkele graden onder de binnentemperatuur is al voldoende om de ruimte flink af te koelen.

Voor een systeem van passieve vloerkoeling gebruikt men meestal een geothermische warmtepomp. Want in de zomer is het grondwater veel frisser dan de temperatuur buiten. Het is een passief systeem, omdat enkel de circulatiepomp actief is. Hierdoor is het een zeer energiezuinige manier om in de zomer je woning te koelen.

Kan parket op een gekoelde vloer?

Ja, parket en vloerkoeling mag je combineren.

Let er wel op dat het leidingwater niet kouder is dan 15 °C. Want dan kan er condensvorming ontstaan die de levensduur van de houten vloer aantast. Wij raden een minimumtemperatuur van 18 °C aan als veiligheidsmarge.