Luchtvochtigheid en parket

Om een parketvloer in topconditie te houden zijn er een aantal maatregelen die je moet nemen. Het belangrijkste voor een houten vloer is de luchtvochtigheid in de ruimte. De meeste houtsoorten hebben een relatieve luchtvochtigheid nodig tussen de 50 en 60%.
parket luchtvochtigheid
parket luchtvochtigheid

Tekenen van een slechte luchtvochtigheid

Te droge binnenlucht kan voor allerlei problemen zorgen. Sommige mensen krijgen last van geïrriteerde luchtwegen, barstjes in de lippen, droge ogen of zelfs huidklachten. Maar ook voor parket is te droge lucht slecht. Daarom neem je best zo snel mogelijk maatregelen.

Dit zijn een paar indicatoren van droge lucht:

  • Zijn er naden zichtbaar?
  • Staan de delen bol?
  • Zijn er scheuren zichtbaar?
  • Tapijtvloeren: zijn de spijkers zichtbaar en zwart?
  • Zet de parketvloervloer in de zomer uit?
  • Krimpt de parketvloer in de winter?
  • Komen er delen omhoog?

Heb je op een of meerdere punten ja geantwoord? Dan moet je de luchtvochtigheid bijsturen.

Luchtvochtigheid meten

Hoe weet je of de luchtvochtigheid te hoog of te laag is voor het parket? Simpel: hang een een hygrometer in de ruimte. Dit instrument meet de luchtvochtigheid op een schaal van 0 tot 100%. Voor houten vloeren ligt die best tussen 50 en 60%.

Luchtvochtigheid bijsturen

De luchtvochtigheid is in de zomer vaak te hoog en in de winter te laag door het stoken van de verwarming en de vorst.

Bij een te hoge luchtvochtigheid is het aan te raden om goed te ventileren door ramen te openen of het mechanisch ventilatiesysteem een stand hoger te schakelen.

Is de luchtvochtigheid te laag, dan moet je een luchtbevochtiger plaatsen. Je kan ook bakjes met water aan de radiatoren hangen. Het water verdampt en verhoogt de luchtvochtigheid. Uiteraard mag je niet vergeten om deze regelmatig bij te vullen.

freek

Freek Schueremans

ZAAKVOERDER FREMOZIA

Als zaakvoerder van Fremozia voer ik allerhande parketwerken uit en zorg ik dat alle projecten in goede banen worden geleid.