19 Nov 2024
opstookprotocol vloerverwarming

Opstookprotocol vloerverwarming stap-voor-stap

Ga je voor de eerste keer de vloerverwarming opzetten? Vergeet niet om een stapsgewijs opstookprotocol te volgen. Zo voorkom je scheuren. Wij leggen uit hoe dit in zijn werk gaat.

Waarom stap-voor-stap optoken?

Vloerverwarming bestaat uit dunne leidingen met water die in de dekvloer (chape) zitten. Door snelle thermische veranderingen kan de dekvloer uitzetten of krimpen, waardoor er scheuren en barsten ontstaan.

Om dit risico te beperken, is het belangrijk om de vloerverwarming geleidelijk op temperatuur te brengen. Deze cyclus noemen we het opstookprotocol.

Hoe verloopt het opstookprotocol?

  1. Stel de watertemperatuur van de verwarmingsinstallatie in op 5 °C boven de omgevingstemperatuur. Bijvoorbeeld: als het op het gelijkvloers 18 °C is, stel je het water in op 23 °C.
  2. Verhoog de watertemperatuur elke dag met 5 °C. Je mag ook langer dan 24u wachten natuurlijk. Herhaal dit proces tot je de maximale watertemperatuur van 40 °C bereikt.
  3. Houd deze maximale temperatuur minstens 24u aan.
  4. Nu gaan we terug afbouwen. Verlaag de watertemperatuur iedere dag met 5 °C totdat de starttemperatuur weer bereikt is. Wordt de vloerverwarming ook gebruikt voor vloerkoeling? Ga dan tot een watertemperatuur van 15 °C.

Belangrijke aandachtspunten

  • Lees de watertemperatuur af op de verwarmingsinstallatie, niet op de thermostaat.
  • Als er voldoende tijd is, kan je het opstookprotocol nog eens herhalen.
  • Afkoelen is even belangrijk als opwarmen. Houd dus het juiste tempo aan.
  • Voor de plaatsing van het parket moet de vloerverwarming 24 uur van te voren uitgezet worden.

Veelgestelde vragen

Hoeveel dagen is er nodig voor het opstookprotocol van de vloerverwarming? 

In de zomer duurt het volledige proces (opstoken + afkoelen) een 12-tal dagen. Door de koude zal het tijdens de wintermaanden langer duren, zo’n 18 dagen per cyclus.

Hoe hoog mag de thermostaat staan?

Kijk naar de temperatuur van het cv-water in plaats van de temperatuur op de thermostaat. Het leidingwater mag niet warmer worden dan 40 °C.