27 Sep 2019
sorteringen houten vloer

Sorteringen voor houten vloeren.

Hout is een natuurproduct. Elke boom is uniek, wat ervoor zorgt dat elke plank net een beetje anders is. Sommige hebben een uniforme kleur, andere hebben veel knopen (ook gekend als kwasten of noesten). Daarom wordt parket in sorteerklassen onderverdeeld.

Dit is een kort overzicht van alle parket sorteringen:

prime parket sortering

Prime

Prime parket heeft een erg strakke uitstraling. Dit zijn 1e keus planken met een noestvrije structuur.  Slechts kleine kwastjes tot circa 10 mm zijn toegestaan. Hierdoor wordt deze parketsortering vaak gebruikt in moderne interieurs.

houtsortering parket 1bis

1-Bis

1-Bis parket bevat iets meer noesten dan prime planken. Toch blijft het aantal noesten beperkt, met een maximale grootte van circa 15 mm. Deze parketvloeren passen in vrijwel elke woonstijl.

parket rustiek a sortering

Rustiek A

Hou je van een rustieke uitstraling? Kies dan voor planken met relatief kleine noesten (tot max. 35 mm). Rustiek A parket heeft ook enkele kleine oppervlakte- en kopscheuren. Het aantal noesten mag maximum 1 a 2 per vierkante meter bedragen.

parketsortering rustiek ab

Rustiek AB

Rustiek AB parket bestaat uit planken met noesten tot circa 60 mm. Op het aantal noesten per vierkante meter is er geen beperking. Net zoals bij Rustiek A kunnen in Rustiek AB planken kleine oppervlakte- en kopscheuren zitten. Deze houten vloeren zijn ideaal voor een landelijke woning.

rustiek abc parket sortering

Rustiek ABC

Bij houten planken binnen de Rustiek ABC sortering zijn noesten tot ca. 70 mm toegestaan. Ook een randje spinthout is toegestaan. Rustiek ABC parket heeft dus een heel levendige uitstraling, waardoor deze vooral in klassieke interieur wordt gebruikt.

Opgelet: niet alleen de sortering bepaalt het uiterlijk van je houten vloer. Ook de grootte van de planken, de afwerking en het legpatroon spelen een rol.